torstaina, elokuuta 10, 2006

Lukemusmeemi

Paremman maailman Mikko haastoi lukijansa kirjallisuusmeemiin, ja koska olen kiistämättä lukija, otan haasteen vastaan.

1. Yksi kirja, joka muutti elämääsi:
Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla-trilogia avasi teininä aivan uuden ikkunan lähihistoriaan, ja vaikutti varsin vahvasti omaan poliittiseen ideologiaani eli toisin sanoen minusta tuli vasemmistolainen osaksi Pohjantähden takia. (En muuten pysty pitäytymään tässä yksi kirja-jutussa alkuunkaan, pakko sanoa useampia). Vielä nuorempana luettu Marja-Leena Mikkolan Anni Manninen aiheutti samanlaisen valaistumisen ympäristönsuojelun suhteen.

2. Yksi kirja, jonka olet lukenut useammin kuin kerran:
Luen kaikki hyvät kirjat monta kertaa. Mainitaan nyt vaikka Päivi Alasalmen Sudenhetki-novellikokoelma, jonka niminovelli on erityisen koukuttavan sysimusta.

3. Yksi kirja, jonka tahtoisit mukaasi autiolle saarelle:
Vladimir Nabokovin Lolitan, tarkemmin sanottuna The Annotated Lolitan, joka sisältää perusteelliset selitykset kaikkiin mahdollisiin sanaleikkeihin, kiertoilmauksiin ja intertekstuaalisiin viittauksiin, joita Lolita vilisee.


4. Yksi kirja, joka teki sinusta hupakon:
No ehkei hupakkoa, mutta hilpeän teki Bridget Jonesin päiväkirja, luimme sitä Nassun kanssa Viron kiertomatkalla junassa, kikatimme niin ettemme pysyneet penkillä ja heittelimme toisiamme leivällä.


5. Yksi kirja, joka sai sinut puhkeamaan kyyneliin:
Pohjantähti tietysti, etenkin kakkososa. Kun valkoiset pistävät Elinan naureskellen kuuraamaan työväentalon vessaa, koska Akseli on punapäällikkö ja Elina sanoo ääni värähtäen "Meillä tehdään tämä joka lauantai, ei sitä ole naurettu", aukeavat minulta kyynelhanat. Myös Aulikki Oksasen kirjat itkettävät herkästi, Isosisko ja Pikkuveli esimerkiksi, ja Kultivoidut Rikokset-novellikokoelman Kynä, jossa taksikuskin vaimo katoaa ja kuulakärkikynä kertoo Chilessä kadonneista toisinajattelijoista. Olen muuten sellainen maruliisa, että pelkkä novellin kuvailu alkoi pistellä nenänsisusta (ensimmäinen itketysoire).


6. Yksi kirja, jonka toivoisit tulleen kirjoitetuksi:
Jonkun kattavan yleisteoksen suomalaisen naisliikeen historiasta.

7. Yksi kirja, josta toivot, ettei sitä olisi koskaan kirjoitettu:
Laura Doylen Heikko vahva vaimo. Jo nimi saa yökkäämään. En kyllä ole lukenut koko kirjaa, ehkä pitäisi, mutta vieroksun populaari-pseudotieteellisiä, sekä naisia että miehiä aliarvioivia ja typistäviä kirjoja, joiden avulla elämä ja parisuhde muka muuttuu auvoksi.

8. Yksi kirja, jota luet paraikaa:
Näitäkin on useampi. Annie Proulxin Laivauutisia, Mikael Niemen Nahkakolo, Wislawa Szymborskan Sata Szymborskaa sekä Julkaisun tekeminen-nimistä graafisen suunnittelun opusta.


9. Yksi kirja, jonka olet aikonut lukea:
Louis-Ferdinand Célinen Niin kauas kuin yötä riittää. Sain sen pari vuotta sitten synttärilahjaksi aina hyviä kirjalahjoja antavalta T:ltä lähes rikkiluettuna painoksena.


10. Nyt haasta viisi bloggaajaa:
Kaikki lukemani bloggaajat lienevät tehneen tämän meemin. Kaikki halukkaat on haastettu!

2 kommenttia:

  1. Anonyymi12:07 ap.

    Hei, sanoit toivovasi että suomalaisen naisasialiikkeen historiasta olisi kirjoitettu jokin kattava yleisteos. Oletko törmännyt Riitta Jallinojan "Suomalaisen naisasialiikkeen taistelukaudet" -teokseen? Kirja on kyllä jo vuodelta 1983, joten ihan uusinta tietoa siitä ei löydy, mutta ymmärtääkseni tuo ihan ok paketti silti on. Itse olen ostanut sen jokin aika sitten kirjaston poistomyynnistä, mutta en ole ehtinyt kunnolla siihen vielä tutustua.

    VastaaPoista
  2. Hei, kiitos paljon vinkistä, pistän heti helmet-hakuun ja lainaan itselleni!

    VastaaPoista

Hei anonyymi! Keksithän itsellesi nimimerkin kommentoidessasi! Lisää huomattavasti vastaushalukkuuttani! Pus!