tiistaina, tammikuuta 29, 2008

Turtana

Joinain iltoina kahlaan lämpimässä meressä, jalkojen alla tiivis, aaltojen koristepinnoittama hiekka. Taivas on napolinkeltainen, aurinko tummanpunainen ja matalalla. Kalaparvet hipovat jalkojani, näen valkeita simpukankuoria ja helakoita koralleja. Kun vesi ulottuu vyötäisille, sukellan pinnan alle, pidän silmät auki, näen kaiken turkoosina, uin syvemmälle.

Toisina iltoina istun samean ja jääkylmän suolammen viettävällä mutarannalla. Tiedän, että veteen on mentävä, mutta varjoilta haiseva lampi kammottaa, läpi ei näe, ei tiedä pinnanalaisista uppotukeista tai satavuotiaista, vihamielisistä hauista. Kun vihdoin vahingossa kierähdän lampeen, uppoan siihen kauheaan, räpiköin kauhuissani, sydän hakaten pintaan, takerrun sammaleisiin, tukassani on vihreitä limaskoja. Tasaan kauhuani kunnes uuvun niin, etten enää välitä, tipunko.

Eilisilta oli jälkimmäistä. Vielä aamullakin olen samaan aikaan jotenkin säikähtänyt ja samalla vetkun välinpitämätön, kuin syvässä lammessa uiminen olisikin virkistämisen sijaan uuvuttanut entisestään. Onneksi joudun matkalla pysähtymään räjäytystyömaan eteen, kädet korvilla, odottamaan piipitysäänen muuttumista kumeaksi tussahdukseksi, joka lennättää autonrengasmatot ilmaan. Pidän räjäytyksistä ja ohi ajavista paloautoista, samalla tavalla kuin tuhatta ja sataa painavasta, tummanvihreästä Pietarin-junasta, kun itse odottaa seisakkeella paikallisjunaa.

Mitä odottaisin nyt, kun suuri matka on takana?

4 kommenttia:

 1. Anonyymi4:12 ip.

  Moi,

  Tulit mieleeni kun yritän löytää jotain "slaavilaista" paitaa, kolttua tms. Asialla olis aika kiirus, kirjoitatko vaikka, cista.oÄTluukku.com
  =)

  cista

  VastaaPoista
 2. Anonyymi6:26 ip.

  Ensinnäkin, kaunis uusi ulkomuoto Lupiinissa! Silmiä hivelevää hyvämakuisuutta, niin juuri, näkemystä. Pidän.

  Toisennakin, tuo toinen kappale. Se on suoraan elämästäni viimeisen kolmen kuukauden ajalta. Olen jo tippunut, mutta silti huomaan tasaisin epämääräisin väliajoin limaskat liiskautuneena kasvoihini. On helpompi olla panikoimatta, jos uskoo, että pääsee jonakin päivänä taas koralliveteen.

  Kiitos kirjoituksesta!

  VastaaPoista
 3. Joo, korallivesi on toiveissa täälläkin... tai vaikka edes Suomenlahti heinäkuussa. Sössin vahingossa jotain bloggerin html:ää tosi drastisesti joten päätin sitten pistää ihan kunnolla uusiksi koko homman, kun kevätkin tulee (siinä kolmen kuukauden päästä).

  Cista, en kyllä omista slaavilaista paitaa tai muutakaan asustetta, pääosa paidoistani on mustia trikoopaitoja...

  VastaaPoista
 4. Anonyymi6:55 ip.

  Ajattelin jos tiedät mistä etsiä!=)
  -cista

  Merkintä oli hyvin kuvainnollinen, näin ja tunsin.
  Kaukokaipuu raastaa tätä.

  VastaaPoista

Hei anonyymi! Keksithän itsellesi nimimerkin kommentoidessasi! Lisää huomattavasti vastaushalukkuuttani! Pus!