maanantaina, heinäkuuta 07, 2008

Tavallinen veronmaksaja

Satuin selailemaan Hesarin välistä aina perjantaisin putkahtavaa lärpäkettä nimeltään Nyt-liite. Tämä virheliike oli seurausta Vihreän Langan lomailusta ja totutusta perjantaina-tulee-lehti –rutiinista. Yleensä dumppaan läsyn paperinkeräykseen avaamatta, televisioaikoina siitä näki sentään viikon leffat, nyt sekin hyötymomentti on poistunut. Olisi saanut päätyä roskikseen tälläkin kertaa, lehden pääjuttuina oli ensiksikin maalaileva mainostoimistohehkutus (en tajua super-fänsejä mainostoimistoja, miten on mahdollista olla niin vieraantunut meininki, että työyhteisöön kuuluu kotiruokia tekevä mummo, ilmeisesti näillä nuorilla nälkäisillä uraohjuksilla ei ole ikinä aikaa tehdä kotona ruokaa) sekä toiseksi nimby -artikkeli. Jälkimmäisessä jutussa, siinä nimbyilyä (eli asukasyhdistyksiä) käsittelevässä oli kyllä potentiaalia ja se onnistui jäämään mieleeni itse asiassa aika hyvin, tosin epäilen, onko missään määrin terveellistä lukea artikkeleita joiden seurauksena alkaa sihistä hampaittensa välistä solvauksia kuten *idiootit* ja *itsekkäät kokoomuspaskapäät*.

Nimby-jutussa asukasyhdistysten puuhamiehet ja –naiset kertoilivat oman asuinalueensa erityislaatuisuudesta ja uhkaavista häiriötekijöistä, kuten ”Herttoniemen kapakoissa kännäävistä ihmisistä, jotka eivät asu Herttoniemessä” (mitä vittua, pitääkö tässä lakata käymästä Punavuoren ahvenessa, eihän minulla ole varaa asua niillä kulmilla) ja demonisista Veikko Hurstin leipäjonolaisista, jotka häiritsevät tavallista veronmaksajaa. Jälkimmäisen aivopierun päästi Kallion kaupunginosayhdistyksen taloudenhoitaja. Siis oikeasti, pientä rajaa. Kuinka sydämetön voi olla, että ajattelee työttömien ja syrjäytettyjen, minimitoimeentulon alapuolella kärvistelevien, leipää hiljaa jonottavien ihmisten HÄIRITSEVÄN veronmaksajaa? Ja vielä Kalliossa? Olen nähnyt noita leipäjonoja puolen elämääni enkä ikimaailmassa ole kuullut jonottajien edes puhua pukahtavan, saatikka metelöivän, lähinnä jonottajista huokuu hiljaista surua ja nöyryyttä. En muutenkaan ymmärrä, miksi spurguista suivaantuvat vaivautuvat asumaan Kalliossa, pääkaupunkiseutu on täynnä spurguttomia asuinalueita, kuolemanhiljaisia lähiöitä on monta kertaa enemmän kuin värikkäitä kaupunki-kaupunginosia. Uudelleenkallioituessani harkitsin hetken jonkinlaista asukasyhdistystoimintaa (elämässäni on ehkä juuri järjestötoiminnan kokoinen aukko, vaikka toisaalta olenkin äärettömän helpottunut tuosta aukosta, järjestötoiminta on monella tapaa aika rankkaa) mutta jutussa esitellyt kaupunginosayhdistykset vaikuttivat varsinaisilta ihmisvinoumien kerhoilta. Äitini on toiminut parissakin kaupunginosayhdistyksessä ja hänenkin kertomansa mukaan tuollaiset ryhmittymät vetävät puoleensa erityisesti autoritäärisiä, eläkeikäisiä miehiä, jotka tykkäävät pomottaa ihmisiä ja juuri eläköitymisensä takia ovat etsiytyneet uusiin despoottihommiin. Vaikka toki noissa yhdistyksissä tehdään sympaattisiakin juttuja, järjestetään festivaaleja ja kukkienistutustalkoita.

En muutenkaan varauksettomasti symppaa tuollaista pienpolitiikkaa. Asukastoiminta on niin herkästi tasan omien etujen ajamista, ja vaikka ne omat edut olisivat leikkipuistoja ja kivijalkakauppoja, ovat ne silti vain omia etuja. Ja omien etujen nimissä voidaan vastustaa vaikkapa kehitysvammaisten asuntolaa, kuten Marjaniemessä tehtiin pitkään ja hartaasti ja saatiinkin projektia viivytettyä vuosikausia. Minulla ei muutenkaan ole mitään illuusiota kyseisen alueen asukkaiden empatiakyvystä (joka tuntuu mielenkiintoisesti ja usein korreloivan oman rahapussin pulleuden suhteen) mutta juuri kehitysvammaisten vastustaminen tuntuu erityisen sairaalta, eihän heihin voi edes soveltaa oman onnensa seppä-logiikkaa kuten vaikka nisteihin ja spurguihin sovelletaan.

Tullessamme muutama päivä sitten Suomenlinnasta jouduimme Kauppatorin tietämillä lastenvaunurintaman saartamaksi. Takaa ja edestä kuului kirkunaa ja marinaa, itkua ja tiuskintaa. Ohi ei päässyt kun kaksi mamia vaihtoi vaippakokemuksia rinnakkain, mukulat vaunuissa karjuen. Vaikka noin yleisesti ottaen yritän välttää kaikenlaista lapsi-dissailua (sellainen on aika ihmisvihamielistä) naureskelin hetken ajatukselle, että tuon ”spurgut haittaavat tavallisten veronmaksajien elämää”-lauseen subjektin vaihtaisikin lapsiperheiksi... ainakin spurgujen ekologinen selkäreppu on aivan olematon vaippavuoria lykkääviin ydinperheisiin, nassesedät käyttävät muiden vanhoja vaatteita, syövät puolihintaisia tai dyykattuja elintarvikkeita ja tukevat runsaskätisesti valtion alkoholimonopolia keskittyen erityisesti lähituotettuihin ja kustannustehokkaisiin juomiin. Ja jos nyt ajattelee kumpi häiritsee metrossa enemmän, vienosti spriiltä lemahtava, unten mailla uinaileva rantareino vai pirunviulun lailla kirkuva juniorikansalainen? Vakavasti ottaen, kummatkin kuuluvat kaupunkiin, pikkuvauvat ja leikki-ikäiset kuten myös tenukepit ja elämäntapatyöttömät. Jos ihmiset vituttavat, voi muuttaa vaikka johonkin muuttotappiokuntaan, siellä eivät parveketupakoijat loukkaa ilmatilaa eivätkä hoilottavat kännikalat äänimaisemaa.

11 kommenttia:

 1. Hae Nyttiin kolumnistiksi, olisit loistava ;).

  VastaaPoista
 2. Anonyymi11:12 ip.

  Stna. NIINPÄ! Samaa mieltä prkl!

  Tuu kaffelle joku päivä naapuri! Perustetaan me yhdessä oma toimikunta "kulmille"!:D

  VastaaPoista
 3. qtea, heh, kiitti ;) Hesaria on hauska joskus haukuskella, vaikka yleensä se homma onkin enemmän rasis--- siis "mamukriitikoiden" harteilla...

  Purtsi, just ajattelin tietkö meilata sulle tästä tapaamispoliittisesta ratkaisusta! Teen sen *nyt*

  VastaaPoista
 4. Tosiaan, kaupunginosa-aktivismi... minulle eilen tuli ukko urputtamaan juuri tästä aiheesta, että tiedätkö kuka tähän hommasi tuon meluvallin - MINÄ, entä tiedätkö kuka hommasi tuon ilmoitustaulun - MINä ja sitten "TE nuoret ette ymmärrä, että yhteisiä asioita on ajettava, ei mitään saa ellei ehdottomasti vaadi!" En jaksanut sanoa, että on tässä kansalaisjärjestöissä pyöritty. Muistin näet erään varhemman keskustelun, jossa itse edustin ympäristöjärjestötoimijaa ja juttelin asukasaktivistin kanssa, joka koetti perustella minulle, miksi "yleistä etua" ei ole olemassakaan ja että joku ympäristöasioiden ajaminen pitäisi jättää niille kaupunginosayhdistyksille, joiden asukkaat ovat asiasta kiinnostuneet. :P Oikeastaan sain sen vaikutelman hänestä, että hänestä kaupunginosien sietäisi olla autonomialtaan valtioiden tasolla. Ja niin: päättäjinä ne, jotka osallistuvat aktiivisesti kaupunginosayhdistyksen toimintaan, koska muitahan ei "yhteiset asiat" kiinnosta...

  Huh, en osaisi kuvitella parempaa rokotusta kaupunginosayhdistytoimintaa VASTAAN :D

  VastaaPoista
 5. Apua, ympäristöasioiden jättäminen asukasyhdistyksille, voisin hyvin kuvitella betonilla täytetyn Otsolahden ja sen päälle tehdyn parkkiksen :D (vanhoja hoodejani Tapiolassa).

  On hassua miten Jan Vapaavuorta on alettu moittia luopioksi ja yrittäjyyden viholliseksi sen jälkeen kun hän aiheellisesti kommentoi Ideapark-hankkeen kestämättömyyttä ja on vieläpä kyseenalaistanut Helsinkiin rakennettavien uusien asuntojen jättimäisiä kokoja. Ei suostuta hahmottamaan, että asuntoministerinä Vapaavuori ei enää voi ajaa vain äänestäjiensä etua... (tutkailin tässä itseäni sivistääkseni Vapaavuoren sivuja. Harrastaa golfia ja pitää Mannerheimin kuvaa seinällään, ehkä en aivan heti ala faniksi kuitenkaan) Logiikka, että yrittäjähenkisen puolueen poliitikko olisi täysin sidottu puotamaan typeriä ja haitallisiakin hankkeita "kunhan ne lisäävät työpaikkoja" (sekä kokoomuksen että demarien lempiargumentteja) on kyllä outo.

  VastaaPoista
 6. Anonyymi10:52 ap.

  Jonkun kommentin halusin jättää loistokirjoituksesi luettuani. Qtean kommentin nähtyäni totesin, että parasta vain yhtyä hänen kehoitukseensa. Nytin kolumnistina nostaisit lehden lehmänhäntäprofiilia kertalaakista ravitsevalla tavalla.

  VastaaPoista
 7. Anonyymi11:34 ap.

  Sulle on mun blogissa palakinto!

  VastaaPoista
 8. Hei vaan!
  Eksyin tuolta Purrrrinan palkintojen jakotilaisuudesta tänne ja jäin lukemaan. Oli niin loistavaa tekstiä, että meinasin tilata tämän blogin tuonne syötteenlukijaani, mutta täällä ei olekaan tarjolla syötettä. Onkohan se vahinko vai ihan tarkoituksellista?

  (Bloggerin asetuksissa on kohta "site feed" [suomeksi sivustosyöte] ja sieltä kohtaan "allow blog feeds" [salli blogin syöte] voisi valita full, mikäli arvon bloginpitäjällä ei ole mitään sitä vastaan). :)

  VastaaPoista
 9. Omg, pietarin kalansaalis täällä kommenttilaatikossa mökkeilijälle (näin käy kun on kolme päivää pois netistä!)

  Kiitos kaikille ja täytyypä nyt tosiaan perehtyä tuohon tekniseen juttuliiniin (ja tehdä semmoinenkin manööveri että selvittää blogilistan salasanansa, on nimittäin todella noloa että blogini listautuu "kanavaan" käsityöt, en osaa tehdä kuin kaulaliinoja ja niitäkin huonosti :)

  VastaaPoista
 10. Anonyymi11:48 ap.

  Olen muutanut takaisn LAPPIIN. Asunot keskellä Helsinkiä. Nyt veronmaksajat maksaa. Ei kaduta. Tilaa on kuljekella toisinko hki:ssä, jossa ei päässyt metriäkään ilman mitään. Tilaa on ja rauhaa. Mikä ihniskuntaa vaivaa? Suoritus kai. Mulla kasvaa horsmat pihalla. Perunat nostettu. Verkot pitäisi selvittää, mennä kalastamaan. Hirvi ampua! TietokoneNÖRTTI. Maailmassa, joka ihmettelee, mitä pitäisi tehdä.

  VastaaPoista
 11. Hmm... okei. "Ihniskunnalla" on kieltämättä monia vitsauksia, yksi niistä on horsmat mikäli sattuvat kasvamaan keskellä pionipenkkiä.

  VastaaPoista

Hei anonyymi! Keksithän itsellesi nimimerkin kommentoidessasi! Lisää huomattavasti vastaushalukkuuttani! Pus!