lauantaina, tammikuuta 09, 2010

Kilin kellit mikä päivä

Seuraa kotiäidin tilitystä:

Meidän Limpullammehan on hyvin myöhäinen rytmi, niin myöhäinen, että minullekin on tullut ns työttömän unirytmi, menen nukkumaan siinä kolmen-neljän aikaan ja herään puolilta päivin. Siinä kun toimittelee aamun askareet, syötöt ja vaipat ja muut, huomaakin, että ulkona jo hämärtää. Ja vauvan toppaaminen paukkupakkasiin on ihan oma operaationsa, seuraa huutoa ja raivarointia liian lämpimän haalarin kätköistä. No, tuo on ihan normimeininkiä. Viime yö oli vielä potenssiin x rankempi. Ilmeisesti Limpun toissapäivänä saama kolmoisrokote aiheutti viivereaktiona hirvittävän raivonyön. Sydäntäsärkevän tuskaista itkua, joka herätti vanhemmat tunnin välein. Tissi ei kelvannut, pullo ei kelvannut, tutti ei kelvannut. Pistokohta reidessä punoitti mutta lämpöä ei ollut. Vihdoin, puoli kahdeksalta aamulla keksin tulpata vauvan pikkuiseen peppuun panadol-supon, se toi vihdoin muutaman tunnin keskeytymättömän unen.

Tänään päivällä lähdimme sitten toimittamaan asioita. Haimme koko perheen kera erään huutonet-huudon Vallilasta. Vaunuilla oli äärimmäisen hankalaa liikkua, kevyet pikku kaupunkivaunut eivät oikein jaksa jyrätä töyssyisen lumen läpi. Autoja oli parkkeerattu kävelytielle, eräs iso citymaasturi ihan röyhkeästi keskelle jalkakäytävää. Suivaannuin moisesta niin, että yritin liimata purkkani auton ikkunaan, mutta ei se pannahinen pysynyt kylmän takia paikallaan. Kun vihdoin pitkän ja hyytävän kävelyn jälkeen olimme saaneet hoidettua huutonettihankinnan noudon, suuntasimme pikapikaa kirjastoon. Se oli juuri sulkemassa, sain ainoastaan palautettua lainat, varattuja emme ehtineet enää noutaa. Tässä vaiheessa perheen aikuisväestö kalisi kylmästä ja päätimme suunnata Hakaniemen Rossoon syömään. Istuimme Rossossa hytisten, Limppu uinaili tyytyväisenä vaunuissaan. Meitä ei palveltu lainkaan, henkilökunta katseli lävitsemme ja jälkeemme tulleita palveltiin ennen meitä. Koska tapaus ei ollut ensimmäinen laatuaan ja meitä alkoi jännittää, kuinka kauan jälkikasvu suostuisi olemaan hiljaa, päätimme lähteä kotiin. Lausuin pari topakkaa sanaa tarjoilijalle, joka teeskenteli luonnollisesti tietämätöntä.

Tiedän kyllä, että vauvat eivät ole maksavia asiakkaita ja vauvanvaunutkin ovat jonkun verran tiellä. Kyseinen ketju mainostaa kuitenkin itseään juuri perheravintolana, löytyy leikkinurkkausta, syöttötuolia ja hoitohuonetta. Emme edes kävisi kustannustehokkaassa ketjuravintolassa ellemme liikkuisi vauvan kanssa. No, tulipa havaittua kantapään kautta, minne kannattaa mennä. Aion laittaa asiasta vielä palautetta ketjulle, tiedän, etten ole ensimmäinen Rossoon vittuuntunut kuluttaja.

Koska oli helkutin kylmä ja ratikka tuli sopivasti, päätimme lumessa jyräämisen sijaan mennä kotimäen ylös julkisella. No, ratikkahan jämähtikin keskelle mäkeä, joku valopää oli nimittäin parkkeerannut pyhän lehmänsä ratikkakiskoille ja jonossa seisoi kolme ratikkaa. Meidät päästettiin ulos, suoraan likaiseen penkkaan, josta selviytyminen lastenvaunujen kanssa oli oma operaationsa. Kun lopulta pääsimme kotiin ja kaikki imetys-tyyppiset rituaalit oli hoidettu, päätin helliä kalisevaa olemustani tulisella kylvyllä. Laskin ammeen täyteen kuumaa vettä vain havaitakseni, että ilmeisesti kylmän sään takia kuumaa vettä ei tule, vaan vesi on suunnilleen uimahalliveden lämpöistä. Siinä vaiheessa menin haaleaan suihkuun ja huomasin, että suihkumme vuotaa eikä kylpyammeen viemäri vedä kunnolla. Mikään tässä 20-luvun ihkukämpässä ei toimi aivan moitteettomasti: viemärit korisevat, astianpesukone ei pese kunnolla, pyykkikone hyppii minne haluaa, pattereita ei voi säätää. Toisaalta onhan tämäkin angsti suhteellista. Ystävä asuu alivuokralaisena puutalossa, jossa putket jäätyvät talvisin.

Mutta silti, voihan jeesuksen äidin munasarjat, että voikin vituttaa. Tuntuu kuin joku mystinen talvijumala näpäyttäisi meitä tallaajia siitä, että olemme jo uskoneet talvien olevan menneen talven lumia (ehheh) ja heittäneet villahousut, toppatakit ja lämpökerrastot roskiin kuvitellen, että Helsingissä pärjää ympäri vuoden ohuessa villakangastakissa ja sormikkaissa.

Seuraava missio vauvaelämässä on runnoa unirytmiämme aikaisemmaksi. Koska Limppu on jo viisikuinen, ajattelimme alkaa antaa unentuojaksi maissivelliä. Luumua meillä on jo maisteltu, suurin osa siitä meni poskille. Mutta lähes-täysimetyksellä mennään edelleen ja tullaan menemäänkin vielä pitkään, mikäli se minusta riippuu.

13 kommenttia:

 1. Voi jestas mikä päivä. Siinä vaiheessa kun viemäri ei vetänyt, en voinut enää muuta kuin nauraa - myötätuntoisesti kuitenkin. Toivottavasti ilta sujuu ilman sen kummempia vastoinkäymisiä. Olette selkeästí kokeneet jo ihan tarpeeksi yhdelle päivälle...

  Meillä maisteltiin tänään ekaa kertaa muuta kuin äidinmaitoa. Ruokalistalla bataatti. Mössö meni alas asti ja pysyi siellä, mutta kyllä oli irvistelyt näkemisen arvoiset :)

  VastaaPoista
 2. Hihhih, joo, tarpeeksi vastoinkäymisiä niin alkaa kyl huvittaa. Eikä ne loppuneet tänäänkään, olen imetysdementian takia alkanut hukata tavaroita aivan siekailematta ja tänään on puurrettu koko kämppä läpi pikkutavaran takia ja havaittu samalla, että a) meillä on hirveästi kaikkea tarpeetonta skeidaa ja b) meillä on tosi skeidaista.

  bataatti, ou jee! mä ostin taannoin bataatin vauvaa varten, mutta sitten törmäsin sattumalta jossain blogissa ihanaan bataattiröstiohjeeseen ja naps vaan, batsku katosi aikuisten suuhun :) vauvat on kyllä niin hassuja maistellessaan ruokia, ovat ihan että HÄH, mitä IHMETTÄ, muljuti puljuti!

  VastaaPoista
 3. No voihan nyt pyhä pamaus sentään! Mr Murphy jne... Ja kun on pikkuinen beebiliinos, kaikki vastoinkäymiset tuntuvat joskus kasaantuvan ja tuntuvan VIELÄ ärsyttävämmiltä. Onneksi on niitäkin päiviä, kun kaikki menee putkeen: joku auttaa vaunut pois bussista, vauva hymyilee jokellellen, nukkuu kuin tukki yönsä, saa itse hyvää ruokaa ja on iloisensirkeä fiilis! :)

  Meidänkin pesueella on hermo palanut kiinni noihin perkeleellisiin pakkasiin! Mielellään menis vaunuttelemaan ja nukuttaisi vaavia vaikka partsilla, mutta sen sijaan -20 astetta lukitsee koko perheen sisätiloihin homehtumaan. Onneksi on kynttilöitä, kivoja ihmisiä, joita voi kutsua kylään ja auto (!!), jolla pääsee vaikka mummulan lihapadoille tarvittaessa! :D

  VastaaPoista
 4. Kilin vittu! Myötätuntoisia ajatuksia sinne!

  Ja Rosso boikottiin.

  VastaaPoista
 5. Bebbenströmin kanssa sellainenkin asia kuin myöhässä oleva ratikka voi joskus saada ihan kosmiset vitutusmittasuhteet ja myös vähän ahia pukata pintaan: paleltuuko se öppeli nyt vaunujensa kätköissä? Mutta noista saa toisaalta myös itseluottamusta, viime viikolla kun talvi yllätti HKL:n ja ratikat lakkas kulkemasta, me tallusteltiin Piknikkiin patongille ja lämmiteltiin siellä. Että aina yrittää muistaa pääsevänsä tarvittaessa lämpimään/imettämään/vaihtamaan vaippaa.

  Kilin alaosastosta heräsi miehen kanssa äsken keskustelu, että kenen poikanen kili on ja onko se naaras vai uros vai kumpaakin? On noista bilsan tunneista aikaa, olisin voinut vannoa että vuohi on isälammas :D

  VastaaPoista
 6. Kili on uros, siksi se onkin niin hyvä kirous.

  VastaaPoista
 7. muistuttaa erästä melko hyvää manausta "isäkissan vittu" :)

  VastaaPoista
 8. Heippa! Huomasin kommenttisi Petulin blogissa, joten tulin kiireesti kertomaan, että tsekkaas muskarihommat osoitteesta ilmonet.fi -> Helsingin työväenopisto -> musiikki -> Perhekurssit. Ne järjestää muskareita Hakiksen torin kupeessa (osoitteessa Hämeentie 3 muistaakseni), ja sieltä löytyi vielä tilaakin. Eikä oo mitenkään tolkuttoman hintaistakaan, hinta koko keväältä on 15 euroa. :)

  VastaaPoista
 9. KIITOS, ihan mainio tieto! en yhtään tajunnut työväenopiston olemassaoloa, hitsit :) Ja nyt sitten vaan klikkailin itseni tuonne sisään, kuinka superhelppoa!

  Tänään oltiin vauvauinnin infossa, kova aktivoitumis-meininki päällä, kun sikaflunssa ei enää samalla tavalla pelota (ja mulla jo rokote päällä) ja bebee on jo viiskuukautinen.

  VastaaPoista
 10. Ei kestä, mä tuskailin ihan saman asian kans mutta löysin sitten jonkun Hesarin vanhan jutun, jossa kerrottiin tosta työväenopistosta. Joo, aktivoitumista on ilmassa. Me aloitettiin uinti jo ennen joulua ja perjantaina jatkuu. Se on kivaa! Ja muskariin ollaan menossa myös ja vauvahieronnassa oltiin ja mitäs vielä... Hirvee hurahdus kaikkeen vauvatoimintaan, kuka ois arvannut? :) Me saatiin puolivuotisneuvolassa piikit koko perheelle, hyvää palvelua siis!

  VastaaPoista
 11. Heippu, nyt täytyy kyllä sanoa että kili on ihan sukupuolineutraalisti lapsivuohi (ja vuohi sitten taas neutristi lajinimitys vaan)!

  VastaaPoista
 12. Meille on ollut pakkaspukeutumisessa valtavasti apua Eisbärchen-makuupussista, siihen voi sujauttaa lapsen villapuvussa, ilman toppahaalareita. Nollakeleillä meidän lapsi pärjää siellä ilman villahaalariakin, kunhan on lapaset ja kauluri, ja tietenkin lakki päässä.

  Rossoon en menisi lapsen kanssa, koska en käy vastaavissa paikoissa ilmankaan. Me olemme käyneet pikkuisen kanssa samoissa paikoissa kuin ennenkin, Ysibaarissa, Gran Delicatossa ja etnisissä. Vältän vanhoista tutuista ainoastaan niitä, joihin ei millään pääse sisään vaunujen kanssa.

  VastaaPoista
 13. Gender-spesifinen kilin alaosasto siis :)

  Ysibaari näyttää ihan kivalta, voisi kokeilla. Nuo punavuoren kuppilat on vaan tarkoitettu selkeästi itseäni coolimmille ihmisille, joten niissä tulee herkästi ulkopuolinen olo. Ja sinällään olen ok ajatuksen kanssa, että vauvan kanssa liikkuminen muuttaa preferenssejä, tulis vaan ne preferenssit mua vastaan...

  VastaaPoista

Hei anonyymi! Keksithän itsellesi nimimerkin kommentoidessasi! Lisää huomattavasti vastaushalukkuuttani! Pus!