keskiviikkona, tammikuuta 14, 2015

Hörhöt ja minä

Koko aikuisikäni ystäväpiiriini on kuulunut aika paljon erilaisia hörhöjä. Huomaan usein viehättyväni itseäni hörhömmistä ihmisistä, mutta määritteleväni aika tarkkaan, millaista se viehättävä hörhöys on. Ja on myös niin, että raja on veteen piirretty, viehättävästä hörhöydestä voidaan humpsahtaa aika helposti ärsyttävän hörhöyden puolelle liialla besserwisseröinnillä, paranoialla tai oman napanöyhdän seulomiseen keskittyvällä hyvinvointihifistelyllä.

No mikä on viehättävää hörhöyttä? Aktiivisuus, vaihtoehtojen kartoittaminen, omilla aivoilla ajatteleminen, eettisyys, ekologisuus ja avarakatseisuus. Koskee niin lastenhoitoa, ravitsemusta kuin yleistä elämäntapaa. Arvostan todella paljon ihmisiä, jotka jaksavat talvipyöräillä paskakeleissä, eivät tarjoa lapsilleen jatkuvasti eineksiä, sietävät pienissä neliöissä asumiseen liittyvää säätämistä ja tilahtautta. Ihmisiä, jotka ovat löytäneet oman juttunsa ja joiden kaikki voimavarat eivät mene pelkkään arjesta selviytymiseen. Myös tiukoissa ruokavaliossa on joskus omaa viehättävyyttään, jos niiden harjoittaja ei ole huumorintajuton natsi (näitähän kyllä piisaa) eikä mikään "mikro TAPPAA ruuan"-kohkaaja. Arvostan sitä, että tiukka ruokavalio on ensisijaisesti ekologinen valinta.

Arvostan myös hörhöjen päihteettömyyttä, yleistä terveyttä ja hyvinvointia. Jaksavuutta, positiiviseen ponnistelemista. Saan tällaiseen melankoliaan ja joskus pessimismiin taipuvaisena ihmisenä possareista hörhöistä voimaa. Ja samalla tiedän, että minusta ei ole kaikkeen sellaiseen. Tunnen esimerkiksi huomattavan paljon ihmisiä, jotka aikovat laittaa lapsensa Steiner-kouluun, koska siellä saa kasvisruokaa ja otetaan lapsi yksilönä huomioon. Itse olen vaan niin perus-skeptikko, ettei Steiner kertakaikkiaan läpäise omaa kriittistä seulaani. Ja samalla kipuilen jo nyt esikoisen puolentoista vuoden päästä alkavaa koulutaivalta ja pelkään, että mitä jos se koulu onkin ihan perseestä jne.

Hörhökategoriassa on vaan toinenkin puoli. Se puoli, jonka takia olen eronnut muutamista Facebookin ryhmistä ja jonka takia en jaksa aina kauheasti omia hörhöratkaisujani mainostaa. Se puoli, jossa ei lähtökohtaisesti luoteta "koululääketieteeseen" vaan homeopatiaan, kristalliterapiaan, Kirlian-kuvauksiin jne bullshittiin. Se puoli, jonka mielestä raskauden aikaiset sokerirasitustutkimukset tai ultraäänitutkimukset ovat "haitallisia sikiölle", haitallisempia kuin niistä saatavat hyödyt. Se yllättävän empatiakyvytön läppä, jossa kaikki sairaudet ovat periaatteessa oma moka ja niistä parantuisi, jos vain ottaisi käyttöön Hopi-intiaanien vanhan voimarohdon ja alkaisi käyttää kantoliinaa. Ateistina suuri osa henkistymisjutuista menee pahasti minulta ohi, kaikki enkelijutut ja yksisarviset. Silti huomaan, etten oikein tykkää sellaisesta Skepsis-tyyppisestä, kova-arvoisesta kaiken mahdollisen pilkkaamisesta ja ivaamisesta. Jos joku uskoo vaikka nyt suojelusenkeliin, eipä se kai minulta ole pois, kunhan minun ei tarvitse uskoa.

Hörhöt saavat usein kiksejä tosi hyvistä jutuista, terveellisistä ja onnellistavista. Tämän uuden, punaviinirajotteisen ja liikuntasisältöisen elämäntavan alussa kaipaisin itsekin sellaista aivokemiapohjaista innostumista ja valaistumista, johon ei liity mikään kemiallinen stimulantti. Kahvinjuontia en silti aio lopettaa.

8 kommenttia:

 1. Nyt täytyy kyllä kommentoida tänne sun blogiin, vaikken ennen varmaan olekaan...

  Mulla on sama kokemus tuosta "koululääketieteen syrjimisestä" ja olen itsekin monesta (muuten hyväfiiliksisestä) fb-ryhmästä häipynyt kun olen huomannut että siellä taustalla vaikuttaa kuitenkin se sama pieni ydinporukka joka on vastaan vähän kaikkea - oli se sitten koululääketiede tai lehmänmaito tai vaikkapa rokotukset.... se on inhottavaa kun kesken jonkun hyvän keskustelun, suunta kääntyykin vastakkainasetteluun ja sitten ollaankin jo sotajalalla... ilmeisesti meillä ihmisillä on vähän liikaakin aikaa nykyään pohdiskella näitä asioita (vaikkei pohtimisessa mitään pahaa olekaan).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, mä luulen että me ollaan otettu hatkat samasta ryhmästä :P. Lehmis, rokotteet, päivähoito. Siinä kolme paholaisen keksintöä, tietyn porukan mielestä. Ja siis tässä ko ryhmässäkin suuri enemmistö on tolkun ihmisiä, fiksuja, empaattisia, toisia kuuntelevia. Mutta ei tarvita kuin pari hullua huutajaa, niin fiilis on pilalla. Nyt kun sinne ryhmään pesiytyi yksi lapseton inttäjä, joka tiesi paljon paremmin, miten raskausaikana eletään ja miten lapsia hoidetaan, ja takertui maanisesti jokaiseen sivulauseeseen kuin joku yläasteikäinen murkku joka uhmaa opeja ja äiskää kaikilla "nerokkailla" kyseenalaistuksilla ja vastakkainasetteluilla, lähdin vetämään sieltä. Yksikin homeinen paahtoleipä onnistuu pilaamaan koko paketin.

   Poista
 2. Kirlian-kuvaukset onkin mulle tuntemattomia. Mulle hörhöilyssä on juuri se rajanveto-ongelma: ei siinä mitään, jos joku uskoo enkeleihin, mutta mitä jos se maksaa toiselle enkelityypille rahaa jostain enkelihoidosta? Onko se ok? Ehkä vielä onkin, jos siitä tosiaan on sille ihmiselle jotain apua, mutta Ranskassa niiden kela korvaa homeopaattiset hoidot. Siinä se mun raja ehkä kulkee, että mun rahoja ei käytettäisi kovin paljon lumehoitoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Must Kirlian-kuvauksissa kuvataan ihmisen auraa? Muistan lukeneeni näistä joskus lapsena, onkohan niillä nykyään eri nimi?

   Mä aina kyllä kiljun sisäisesti, kun joku pistää rahansa energiahoitoihin tai törkeen kalliiseen superfoodiin, joka "puhdistaa" eli aiheuttaa nauttijalleen ikäviä vatsanväänteitä ja ripulia. Yleensä onnistun pitämään mölyt mahassani, mutta joskus tekisi mieli vähän kommentoida. Ai Ranskassa homeopatia on kela-korvattavaa. Hämmentävää! Se on kuitenkin yksi kiistanalaisimmista vaihtoehtolääketieteen jutuista.

   Poista
  2. Anonyymi10:09 ap.

   Et varmaan tiedä, että esim. monen lapsen korvatulehduskierre on katkaistu homeopatialla? Se on suuri teko lapsen tulevaisuuden eteen, nimittäin jo yksi antibioottikuuri tärvelee suolistoflooran - ja immuniteetin - vuodeksi...Sääliksi käy lapsia, jotka vetävät antibiootteja kuin karkkia, kun vanhemmat eivät vaivaudu ottamaan selvää toimivista keinoista lopettaa sairastelukierre.

   Suomessakin on joitakin homeopaattilääkäreitä. Mahtavaa, että lääketieteen parissakin toimii ajattelultaan avaria ihmisiä! :)

   Poista
  3. En varmaan tiedä joo, koska se ei pidä paikkaansa. Monen lapsen korvatulehduskierre loppuu itsestään, kuten mun kuopuksen korvatulehduskierre. Väärien syy-seuraussuhteiden totena pitäminenhän on teidän porukalle tuttua kauraa. Jäätelö aiheuttaa hukkumiskuolemia, ja silleen. :)

   Mun käy sääliksi kaikkia niitä kehitysmaiden lapsia, jotka kuolee ripuliin, rokkoihin ja muihin länsimaissa helposti hoidettaviin tauteihin. Mun käy sääliksi myös sitä lapsuusajan diabetesta sairastanutta ja siihen kuollutta poikaa, jonka vanhemmat eivät uskoneet länsimaiseen lääketieteeseen vaan halusivat väenvängällä hoitaa poikaa jonkun vaihtolämpökylpyjä suosittelevan puoskarin johdolla. Vanhempia sen sijaan on vaikeaa sääliä.

   Säälin myös niitä lapsia, jotka altistuvat rokotteiden myötä väistyneille lastentaudeille, koska hihhulit ovat äkkiä päättäneet, että rokotteet ovat pahasta.

   Voisit sen verran kunnioittaa pyyntöäni, että keksisit edes väliaikaisen identiteetin kommentoidessasi, kuten toiveeni on. Seuraava anotrollikommentti ilman nimimerkkiä lähtee suoraan homeopaattiseen bittiavaruuteen. Ja hymiö perään :)

   Poista
 3. Mä en taida edes tuntea ketään kunnolla hörhöä ihmistä, mutta mua ahdistaa yleisesti ehdottomuus ja tuomitsevuus. Mulle on ihan ookoo esim. toisten ruokavaliojutut, mutta sitä en kestä, että mua ruvetaan opettamaan, tai että mun ruokavaliosta tulee ongelma jollekin toiselle.

  Rokotteista kieltäytyjät on mielestäni vastuutonta sakkia, koska he eivät tuota hallaa vain itselleen vaan koko yhteisölle, jonka joukossa asuvat. Muuten mulle on se ja sama, mitä omassa elämässään tekee - vaikka just ne enkelit: saa uskoa, jos tulee hyvä mieli (muttei ehkä ole niin jees rahastaa ihmisten uskolla kuitenkaan, eli samoilla linjoilla Emilian kanssa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rokotevastustajat on jotain... niin raivostuttavaa, että mun on vaikea muistaa niiden kanssa keskustellessa mitään kohteliaisuussääntöjä. Joten en keskustele niiden kanssa tästä aiheesta. Joskus kyllä huomaan harrastavani pikku piilovittuilua Facebookissa pasteamalla omalle seinälleni vaikkapa Unicefin rokotetiedotteita tai kehaisevani neuvolasta saatuja ilmaisia influenssarokotteita. Koska tiedän ainakin yhden ihmisen, joka vetää oman koneensa ääressä foliohattua syvemmälle päähänsä. Hähää. Aargh.

   Poista

Hei anonyymi! Keksithän itsellesi nimimerkin kommentoidessasi! Lisää huomattavasti vastaushalukkuuttani! Pus!